SIRTE - Troepen van de nieuwe machthebbers in Libië hebben een nieuwe aanval geopend op de stad Sirte, een van de laatste bolwerken van strijders van de verdreven dictator Muammar Kaddafi.

Dat heeft een correspondent van de BBC maandag laten weten.

Strijders van de Nationale Overgangsraad (NTC) kondigden vrijdag een bestand van 2 dagen af. Maandag zijn ze weer begonnen met het bestoken van het centrum van Sirte met raketten en tankvuur.

Volgens een correspondent van het Britse persbureau Reuters hebben troepen van de nieuwe machthebbers het district Bouhadi in het zuiden van Sirte in handen gekregen. Ze zouden bezig zijn Bouhadi vrij te maken van de laatste verzetshaarden.

Net als in de afgelopen dagen zijn honderden burgers maandag uit Sirte gevlucht. Hulpverleners maken zich echter grote zorgen over de duizenden mensen die de stad niet willen verlaten of daartoe niet in staat zijn.

Locatie Sirte:


Grotere kaart weergeven

Rode Kruis

Hulpverleners van het Rode Kruis keerden eerder op de dag door het geweld onverrichter zake terug. Er was een konvooi met medicijnen opweg naar de geboorteplaats van Kaddafi, een van de drie steden waarin sinds de val van hoofdstad Tripoli nog tegenstand wordt geboden aan de NTC-troepen.

Inwoners van de stad kunnen door het geweld geen kant op en de voorraden voedsel, water, brandstof en medicijnen raken op, aldus hulporganisaties.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten