NICOSIA - De Cypriotische president Demetris Christofias is verantwoordelijk voor een explosie in een munitiedepot in juli, waardoor 13 mensen om het leven kwamen.

Dat stelt een commissie die onderzoek naar de ontploffing heeft gedaan.

Het hoofd van de onderzoekscommissie, Polis Polyviou, zei maandag dat Christofias als hoofdverantwoordelijke voor de besluitvorming schuldig is ''aan onvergeeflijke nalatigheid''.

Hij heeft toegestaan dat munitie 2,5 jaar zonder voldoende beschermende maatregelen was opgeslagen aan de zuidkust van Cyprus, aldus Polyviou. ''Op de marinebasis was een tijdbom achtergelaten.''

Ministers

De bevindingen van het onderzoek zijn wettelijk niet bindend. Eind juli leidde de explosie tot het vertrek van de toenmalige ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie en van het hoofd van de nationale garde.

Niet alleen vielen door de ontploffing 13 doden. Ook raakten tientallen mensen gewond en werd voor miljoenen schade aangericht aan woningen en bedrijven in de nabije omgeving van het depot, waar bijna 100 in beslag genomen Iraanse containers met munitie waren opgeslagen.