PERUGIA - De belangrijkste verdachte in een geruchtmakende seksmoord in Italië, de Amerikaanse studente Amanda Knox, heeft maandag nogmaals haar onschuld benadrukt.

''Ik heb niet gemoord, ik heb niet verkracht, ik heb niet gestolen, ik was er niet'', verklaarde ze huilend. Knox zei na 4 jaar in de gevangenis naar huis te willen.

Knox en haar ex-vriend Raffaele Sollecito worden ervan beschuldigd dat ze in 2007 een huisgenote hebben vermoord in een studentenhuis in de Italiaanse stad Perugia.

De 21-jarige Britse studente Meredith Kercher werd doodgestoken tijdens een seksspel. Knox en Sollecito zouden daarbij onder invloed van drank en drugs zijn geweest. De zaak uit 2007 kreeg veel media-aandacht.

Onrechtvaardig

De verdachte beklaagde zich over ''volkomen onrechtvaardigde en ongegronde'' beschuldigingen. Daardoor is ze naar eigen zeggen haar vertrouwen in het rechtsstelsel kwijtgeraakt. ''Ik heb een vriend verloren op de wreedste en onverklaarbaarste manier die mogelijk is'', voegde ze eraan toe.

Knox werd wegens de moord op Kercher veroordeeld tot 26 jaar celstraf, haar ex-vriend tot 25 jaar. De twee gingen daartegen in hoger beroep. De rechtbank in Perugia spreekt maandagavond het vonnis in de beroepszaak van de twee uit.

Een derde verdachte, de Ivoriaan Rudy Guede, was eerder al veroordeeld in verband met de moord. Hij kreeg 30 jaar celstraf, wat in hoger beroep werd teruggebracht tot 16 jaar.

Rechtszaak Amanda Knox