CAÏRO - De leider van de regerende Opperste Militaire Raad in Egypte, veldmaarschalk Mohammed Hussein Tantawi, heeft de aanklagers van de verdreven president Hosni Mubarak de wind uit de zeilen genomen.

Tantawi verklaarde vorige week in de rechtszaak tegen Mubarak dat die nooit opdracht heeft gegeven om het vuur te openen op de betogers. Dat zei hij zondag tegen het Egyptische staatspersbureau MENA.

Tantawi legde zijn getuigenis op 24 september achter gesloten deuren af. Uit gelekte informatie bleek al dat de legerleider probeerde Mubarak vrij te pleiten van betrokkenheid bij de dood van bijna 850 betogers gedurende de opstand tegen het regime van Mubarak.

Als de oud-president schuldig wordt bevonden aan betrokkenheid bij de moorden kan hij de doodstraf krijgen.

'Oprecht man'

"Mijn getuigenis in de zaak van de moord op de betogers was de getuigenis van een oprecht man en een man die al veertig jaar militair is, een soldaat van God en Egypte. We hebben geen opdracht gekregen om het vuur te openen op betogers en we zullen dat nooit doen", aldus Tantawi.

De veldmaarschalk ging niet in op de vraag of politieagenten en andere veiligheidstroepen wel opdracht hadden gekregen te schieten op de demonstranten.

Defensie

Tantawi bekleedde in de regering van Mubarak ruim twintig jaar lang de positie van minister van defensie. Naar verluidt was hij zeer loyaal aan de ex-president. Desalniettemin nam Tantawi, samen met zo'n twintig andere generaals, het landsbestuur in handen toen Mubarak aftrad.

Sindsdien hebben de generaals forse kritiek gekregen van jongerenorganisaties die menen dat de Opperste Militaire Raad te weinig doet om het regime van Mubarak te ontmantelen. De raad zou te weinig doen om voormalige leden van het regime te berechten.

Leuzen

Er wordt nog steeds geregeld gedemonstreerd in Egypte en leuzen tegen Tantawi en de Opperste Militaire Raad zijn allang niet meer ongewoon.

De demonstraties lijken de ergernis te hebben gewekt van de generaals die menen dat ze een belangrijke rol hebben gespeeld bij het afzetten van Mubarak door neutraal te blijven tijdens de opstand.

Alles over de gebeurtenissen in Egypte

Alles over de onrust in het Midden-Oosten