KABUL - Het extremistische Haqqani-netwerk is niet verantwoordelijk voor de moord op de Afghaanse oud-president Burhanuddin Rabbani.

Siraj Haqqani, een van de leiders van de clan, ontkende de betrokkenheid van zijn organisatie bij de moord in een maandag gepubliceerd interview met de BBC.

Rabbani, die probeerde te bemiddelen tussen de Afghaanse president Hamid Karzai en de Taliban, werd vorige maand het slachtoffer van een zelfmoordaanslag. Volgens Afghaanse functionarissen had de dader van de aanslag banden met het Haqqani-netwerk.

Vorige week arresteerden de Afghaanse veiligheidsdiensten Haji Mali Khan, de belangrijkste commandant van de operaties van de Haqqani-clan in Afghanistan.

Topprioriteit

De strijd tegen het Haqqani-netwerk is een topprioriteit voor de internationale troepenmacht en de Afghaanse veiligheidsdiensten. De organisatie wordt verantwoordelijk gehouden voor een lange reeks terreuracties.

Ook zou de Haqqani-clan banden hebben met de Pakistaanse geheime dienst ISI. In het interview met de BBC ontkende Siraj Haqqani dat. Hij stelde dat die berichten in de wereld zijn gebracht om de mensen in verwarring te brengen.

Verder zei Haqqani dat inlichtingendiensten uit de VS en andere landen hem hebben proberen te overreden onderhandelingen te beginnen met de Afghaanse regering over het beëindigen van het geweld. Ook benadrukte Haqqani dat zijn netwerk loyaal is aan Mullah Omar, de leider van de Taliban.