NEW YORK - De Amerikaanse activisten zeggen woensdag opnieuw te betogen bij Wall Street, ondanks de massale arrestaties dit weekeinde.

De protesten tegen het winstbejag gaan nu hun derde week in. Ongeveer 800 demonstranten hebben een tentenkamp opgeslagen in een park in de New Yorkse wijk Manhattan.

''Arresteer één van ons en er verschijnen twee nieuwe betogers. We zijn een legioen'', zegt Robert Camisos, een 49-jarige voormalige bouwvakker.

Hij was zaterdag korte tijd opgepakt toen circa 3000 mensen demonstreerden tegen de bankreddingen en de invloed van bedrijven op het Amerikaanse beleid.

Beweging

De demonstranten noemen zich de beweging Occupy Wall Street. Een aantal heeft aangekondigd de hele winter in het park te blijven. Er zijn inmiddels soortgelijke protesten in andere steden.

In Boston is een kamp opgeslagen tegenover het gebouw van de Federal Reserve. Aan de westkust in San Francisco betoonden honderden mensen voor een filiaal van de Chase Bank.

In Washington eisten activisten zaterdag de arrestatie van Ben Bernanke, de voorzitter van de Federal Reserve, het stelsel van centrale banken.

Proberen

Zephyr Teachout (39), een lerares uit New York, erkent dat de betoging waarschijnlijk niets verandert. ''Maar we moeten het proberen.''

Een andere lerares, Denise Martinez (47), zei dat de financiële sector op Wall Street de economische problemen hebben veroorzaakt. ''En ze dragen niet hun steentje bij aan de oplossing'', vindt de vrouw die in het tentenkamp slaapt.

Geld

Ze vertelde Fox News dat het geld voor onderwijs zo is afgenomen, dat haar klassen nu 50 kinderen tellen. ''Deze kinderen zijn Amerika's toekomstige werknemers. Maar wat ze meekrijgen zijn de problemen: de werkloosheid, de criminaliteit.''

De betogers brengen het grootste deel van hun tijd door in het park. Ze slapen op luchtbedden en houden bijeenkomsten om hun doelen te bespreken. De activistische regisseur Michael Moore hield er recentelijk een toespraak.

De laatste twee zaterdagen hebben ze een mars gehouden naar andere delen van New York. Daarbij kwam het tot een confrontatie met de politie.