WASHINGTON - In tegenstelling tot eerdere berichten is de belangrijkste bommenmaker van Al-Qaeda in Jemen toch niet om het leven gekomen bij de Amerikaanse luchtaanval die vrijdag in Jemen het leven kostte aan de radicale geestelijke Anwar al-Awlaki.

Dat heeft een hooggeplaatste Jemenitische veiligheidsfunctionaris zondag gezegd.

De bommenmaker, Ibrahim Al-Asiri, werd in verband gebracht met de Nigeriaan die met een onderbroek vol explosief materiaal op eerste kerstdag 2009 probeerde een lijnvlucht naar Detroit op te blazen.

Op de onderbroekenbom trof de FBI vingerafdrukken van Al-Asiri aan. Ook zou hij de explosieven hebben vervaardigd die vorig jaar, verstopt in printers, naar de Verenigde Staten werden verscheept en een catastrofe hadden kunnen aanrichten.

Hoofdredacteur

Bij de luchtaanval door een onbemand Amerikaans vliegtuigje kwam naast Al-Awlaki ook Samir Khan om, de hoofdredacteur van een webtijdschrift dat de anti-westerse ideologie van Al-Qaeda in het Engels verspreidt.

Amerikaanse inlichtingenmedewerkers verklaarden zaterdag dat Al-Asiri waarschijnlijk ook onder de doden was, maar de Jemenitische veiligheidsfunctionaris gaf een lijst vrij van twee anderen die waren omgekomen en merkte op dat Al-Asiri daar niet bij was.

Belangrijke rol

Al-Asiri, een 29-jarige Saudiër van Pakistaanse afkomst, vervult een belangrijke rol in de activiteiten van Al-Qaeda in Jemen. Anti-terrorisme-experts wijzen erop dat van Al-Qaeda in Jemen grote dreiging blijft uitgaan.

De al maanden aanhoudende politieke onrust in het land helpt de groep sterker te worden.