KOPENHAGEN - De nieuwe centrumlinkse minderheidsregering in Denemarken zet het mes in een

reeks maatregelen van de vorige, centrumrechtse ministersploeg. Zo wordt het strenge immigratiebeleid versoepeld, zodat gezinshereniging minder problematisch is. Ook verdwijnt het ministerie van Integratie, dat werd gecreëerd in 2001.

Dat meldden Deense media zondag. Helle Thorning-Schmidt (44), de nieuwe premier van Denemarken, meldde zondag dat ze met twee andere coalitiepartijen overeenstemming heeft bereikt over een beleidsprogramma.

''Met dit programma kunnen we Denemarken moderniseren'', zo stelde de politica van de sociaaldemocratische partij na een bezoek aan koningin Margrethe II.

Team

Maandag presenteert Thorning-Schmidt haar team van ministers en geeft ze opening van zaken wat betreft haar beleid. Ze heeft al aangekondigd dat haar regering een einde zal maken aan de omstreden extra controles aan de grens met Duitsland.

Ook beloofde de premier dat het leven niet duurder zal worden voor haar landgenoten. Die moeten als het aan haar ligt wel een uur langer per week gaan werken om de arbeidsproductiviteit te verbeteren.

Stimuleringsprogramma

De nieuwe regering wil een stimuleringsprogramma voor de economie doorvoeren en het begrotingstekort geleidelijk terugdringen. In 2020 moeten de overheidsinkomsten- en uitgaven in Denemarken met elkaar in evenwicht zijn.

Twee weken geleden werd het 'Rode Blok' van Helle winnaar van parlementsverkiezingen in Denemarken. Het nieuwe kabinet heeft 77 zetels en krijgt gedoogsteun van de uiterst linkse partij Rood-Groene Alliantie (15 zetels).

Krappe meerderheid

Als alle parlementariërs van de drie regeringspartijen en de gedoogpartij zich achter wetsvoorstellen scharen, dan kan het kabinet dus rekenen op een krappe meerderheid in het 179 zetels tellende parlement.

Om de groene component in het regeringsblok tevreden te houden, zal het kabinet met maatregelen komen om het gebruik van groene energie te stimuleren. Ook komen er strengere regels tegen de uitstoot van broeikasgassen.