JERUZALEM - De regering van Israël is zondag akkoord gegaan met de oproep van het kwartet (Verenigde Staten, Rusland, Europese Unie en Verenigde Naties) om opnieuw over vrede met de Palestijnen te gaan onderhandelen.

Dat liet het bureau van premier Benjamin Netanyahu weten.

Israël aanvaardt de oproep voor directe onderhandelingen zonder voorwaarden vooraf, staat in de verklaring.

De Palestijnen reageerden negatief op het besluit van de Israëlische regering. De Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat zei vanuit de Egyptische hoofdstad Caïro dat het vredesplan vooronderstelt dat Israël stopt met de bouw van huizen in bezet Palestijns gebied. De verklaring van Netanyahu's bureau is volgens hem ''een oefening in het misleiden van de internationale gemeenschap''.

VN

Het kwartet stelde ruim een week geleden voor dat Israël en de Palestijnen binnen vier weken bijeen zouden komen om een agenda voor vredesbesprekingen op te stellen. Dat gebeurde, nadat de Palestijnse president Mahmoud Abbas bij de VN het verzoek voor een volwaardig lidmaatschap had ingediend.

Het kwartet wil dat de twee partijen binnen drie maanden met alomvattende voorstellen voor de veiligheid en elkaars grondgebied komen. Binnen een halfjaar zou belangrijke vooruitgang moeten zijn geboekt.

Soortgelijke voorstellen werden in het verleden al vele keren gedaan. Ze eindigden steeds weer zonder tastbare resultaten.