DRIEBERGEN - Europese landen als België en Zweden hebben serieuze interesse in de Nederlandse 'politiemakelaar' die onderzoeksteams van de politie helpt aan externe deskundigen.

Door de inzet van de makelaar, die inmiddels circa zes jaar actief is, hoeft een rechercheteam zelf geen tijd te verliezen met het zoeken van een deskundige.

Ook de politie in Nederland is enthousiast over de zogenoemde Landelijke Deskundigheidsmakelaar (LDM), onderdeel van de Politieacademie.

De LDM beschikt inmiddels over een databank met circa 400 wetenschappers en ervaringsdeskundigen op allerlei gebieden als toxicologie, contra-expertises en bloedsporen, stelde Hans Molenaar coördinator van de LDM zondag.

Uit de meest recente cijfers blijkt dat 47 procent van alle zaken waarbij een externe deskundige wordt ingezet ook tot een oplossing komt. In 72 procent daarvan concludeerden de onderzoekers dat de deskundigen een bijdrage leverden bij het oplossen. Bovendien blijken de deskundigen een gunstige invloed te hebben op het voorkomen van rechtsdwaling, tunnelvisie en foute beslissingen.

Onderzoeksteams

Toch wil Molenaar zeker niet dat onderzoeksteams van de politie tekort worden gedaan, door het belang van externe deskundigen te onderstrepen. ''Er wordt daar heel veel en goed werk verricht. Maar soms is er behoefte aan extra, of speciale deskundigheid. Wij kunnen dat heel snel en betrouwbaar organiseren.'' In Nederland begonnen de politie in Twente en de Politieacademie met het project. Het idee kwam overwaaien uit Groot-Brittannië.

De LDM heeft dat Engelse idee verder uitgewerkt. Zo worden deskundigen, die onder meer van universiteiten komen, streng getoetst. ''En we evalueren alle onderzoeken'', aldus Molenaar. De externe deskundigen werden inmiddels in meer dan 1750 zaken ingezet.

Molenaar hoopt de komende jaren vooral een slag te maken in versterking van de bestaande expertisegebieden. ''In onze databank hebben we nu 400 deskundigen op circa 350 gebieden. Ik zie liever dat we op ieder gebied twee deskundigen hebben, dan dat we het aantal gebieden uitbreiden.''