MISURATA/TRIPOLI - Mensen in de belegerde Libische stad Sirte sterven door gebrek aan medische verzorging.

Het is een afschuwelijke toestand, zei Hichem Khadhraoui van het Rode Kruis zaterdag na een bezoek aan Sirte.

Daarbij had de delegatie van het Rode Kruis 300 noodpaketten voor oorlogsgewonden en 150 lijkenzakken meegenomen.

In het ziekenhuis Ibn Sima is er bijvoorbeeld geen brandstof voor de generator en heerst een groeiend tekort aan medische hulpmiddelen.

Ook is er een groot tekort aan zuurstof en is het waterreservoir beschadigd. Voorts kunnen gewonden het hospitaal niet bereiken door gevechten en bombardementen.

Bestand

De strijders van de Nationale Overgangsraad (NTC) kondigden weliswaar vrijdag een bestand van twee dagen af, maar de gewelddadigheden gingen toch door. Toen de delegatie van het Rode Kruis in het ziekenhuis was, sloegen verscheidene raketten in.

De verdreven dictator Kaddafi komt uit de streek en Sirte is nog steeds een bolwerk van zijn aanhang. Het is onduidelijk waar Kaddafi op dit moment verblijft.

Volgens het Rode Kruis hebben meer dan 10.000 inwoners van Sirte de stad inmiddels verlaten in verband met het geweld. Enkele duizenden mensen verblijven in een tentenkamp, enkele kilometers buiten de stad. Zij willen weer terugkeren naar Sirte zodra de situatie dat toelaat.

Files

Andere Sirtenaren tanken brandstof bij een van de controleposten van de NTC-strijdmacht en rijden naar andere dorpen en steden. Voordat ze mogen beginnen aan hun reis, worden hun voertuigen en bagage grondig geïnspecteerd.

De troepen van de nieuwe machthebbers proberen zo te voorkomen dat strijders van Kaddafi en leidinggevenden uit zijn bewind weten te vluchten. Bij de controleposten vlak buiten Sirte stonden zondag lange files.

Lees de berichten over de onrust in het Midden-Oosten in ons nieuwsdossier