BUENOS AIRES - De voormalige Transaviapiloot Julio Poch moet in zijn Argentijnse cel blijven zitten, in afwachting van zijn proces.

Justitie in Buenos Aires heeft de nieuwe aanklacht van onderzoeksrechter Sergio Torres tegen Poch bekrachtigd. Dat maakte justitie zaterdag bekend.

Torres wilde voor 41 miljoen Argentijnse pesos (ruim 7,2 miljoen euro) beslag leggen op geld en goederen van de oud-piloot, maar justitie heeft dat verminderd naar 29 miljoen (ruim 5,1 miljoen euro).

Poch wordt beschuldigd van betrokkenheid bij de zogeheten vluchten des doods. Daarbij werden tegenstanders van de Argentijnse dictatuur (1976-1983) vanuit vliegtuigen in zee gegooid.

Etentje

Justitie wees Torres' eerste aanklacht terug, omdat het door hem aangedragen bewijsmateriaal onvoldoende sterk werd geacht. De belangrijkste bewijzen zijn getuigenissen van voormalige Transaviacollega's.

Zij zeggen dat Poch tijdens een etentje op het Indonesische eiland Bali heeft verklaard dat hij heeft deelgenomen aan de vluchten des doods.

In zijn nieuwe aanklacht, van juni dit jaar, voert Torres onder meer aan dat Pochs zoon en een vriend hebben geprobeerd getuigen te beïnvloeden.