KABUL - Veiligheidsdiensten in Afghanistan hebben een van de leidinggevenden van het extremistische Haqqani-netwerk opgepakt. Het gaat om Haji Mali Khan, de belangrijkste commandant van de operaties van de Haqqani-clan in Afghanistan.

Dat meldde de internationale troepenmacht (ISAF) in Afghanistan zaterdag.

Haji Mali Khan is een oom van Siraj en Badruddin Haqqani. Zij leidden het Haqqani-netwerk vanuit Pakistan.

De arrestatie had dinsdag plaats in Paktia, een provincie in het oosten van Afghanistan, nabij de grens met Pakistan. Haji Mali Khan zou zwaarbewapend zijn geweest, toen hij werd verrast door een commando-operatie van ISAF en het Afghaanse leger.

De extremist zou zich zonder een gevecht hebben overgegeven aan zijn belagers. Naast Haji Mali Khan werd nog een reeks andere Haqqani-leden aangehouden.

Mijlpaal

In het afgelopen jaar speelde de leider van het Haqqani-netwerk in Afghanistan een coördinerende rol bij de komst van strijders uit Pakistan. Ook regelde hij de financiering van terreuraanslagen en vestigde hij een basis voor extremisten in Paktia.

De arrestatie van Haji Mali Khan betekent volgens ISAF een mijlpaal in de ontmanteling van het Haqqani-netwerk. Dat opereert zelfstandig, maar onderhoudt banden met de eveneens radicaalislamitische Talibanbeweging.

Topprioriteit

De strijd tegen het Haqqani-netwerk is een topprioriteit voor ISAF en de Afghaanse veiligheidsdiensten. De organisatie wordt verantwoordelijk gehouden voor een lange reeks terreuracties.

Dit jaar hebben de veiligheidsdiensten in Afghanistan meer dan 500 operaties uitgevoerd tegen het Haqqani-netwerk. Daarbij werden circa 1600 leden van deze organisatie gearresteerd. Tientallen Haqqani-strijders werden gedood.