ISLAMABAD - Een rechtbank in Pakistan heeft zaterdag bepaald dat de dader van de moordaanslag op de liberale gouverneur van de provincie Punjab wordt geëxecuteerd.

Malik Mumtaz Hussain Qadri doorzeefde de politicus Salman Taseer begin januari in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad. Dit terwijl hij een van de lijfwachten van Taseer was, en hij hem dus juist had moeten beschermen.

Qadri zei dat hij zijn baas heeft vermoord omdat deze zich verzette tegen de strenge blasfemiewetgeving in Pakistan.

Op belediging van de profeet Mohammed staat de doodstraf in het zuid-Aziatische land.

Een rechter las het vonnis voor in de zwaarbeveiligde gevangenis van de garnizoensstad Rawalpindi. Daar zit Qadri in een cel, in afwachting van zijn executie. Tientallen mensen stonden zaterdag buiten de poort van het detentiecomplex en schreeuwden slogans waarin Qadri werd geprezen voor zijn de moord.

Aanpassen

Taseer stond bekend als een uitgesproken tegenstander van moslimextremisten. De belangrijkste bestuurder van Punjab pleitte ervoor de blasfemiewetgeving aan te passen omdat deze in de praktijk vaak wordt gebruikt om andersdenkenden te mond te snoeren.

Zo werd een christelijke vrouw, Asia Bibi, ter dood veroordeeld omdat ze de islam zou hebben beledigd.

Extremisten

Maar veel Pakistanen willen niets weten van een versoepeling van de wet. Radicaalislamitische bewegingen en partijen hebben veel aanhang in het land met bijna 180 miljoen inwoners.

Extremisten zoals Qadri hebben de laatste jaren honderden aanslagen gepleegd op al dan niet vermeende tegenstanders in Pakistan. Duizenden Pakistanen kwamen om het leven, onder meer door toedoen van zelfmoordenaars die net als Qadri meenden dat ze handelden in opdracht van Allah.