WASHINGTON - Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft met een geheim memo vooraf ingestemd met de liquidatie van een Amerikaans staatsburger, Anwar al-Awlaki in Jemen.

Dit heeft de doorgaans goed geïnformeerde Amerikaanse krant The Washington Post vrijdag bericht.

De Amerikaanse inlichtingendienst (CIA) zou Awlaki anders niet om het leven hebben gebracht, aldus de krant.

De van terrorisme verdachte Awlaki (40) is vrijdag in Jemen gedood met behulp van een onbemand vliegtuigje. Er is nog een Amerikaan bij gedood, Samir Khan uit Queens, New York.

Juridische problemen

Het memo werd opgesteld door prominente juristen. De regering van president Barack Obama hoopt zich hiermee in te dekken tegen juridische problemen die zouden kunnen ontstaan als een overheidsdienst Amerikanen doodt, zonder dat een rechter een doodvonnis heeft uitgesproken tegen deze persoon of personen.

Deskundigen op het gebied van internationaal recht wijzen er al langer op dat het doden van terreurverdachten in feite neerkomt op buitenrechtelijke executie of moord.

Bommenmaker

Bronnen bij de Amerikaanse regering hebben zaterdag laten weten dat bij de luchtaanval van vrijdag in Jemen ook de belangrijkste bommenmaker van Al-Qaeda is gedood.

De bommenmaker, Ibrahim al-Asiri, werd in verband gebracht met de Nigeriaan die met een onderbroek vol explosief materiaal op eerste kerstdag 2009 probeerde een lijnvlucht naar Detroit op te blazen.

Vingerafdrukken

Op de onderbroekenbom trof de FBI vingerafdrukken van Al-Asiri aan. Ook zou hij de explosieven hebben vervaardigd die vorig jaar, verstopt in printers, naar de Verenigde Staten werden verscheept en een catastrofe hadden kunnen aanrichten.

Christopher Boucek, een deskundige op het gebied van Jemen en Al-Qaeda, zei dat Al-Asiri zo belangrijk was voor de terreurorganisatie dat de uitschakeling van Al-Awlaki en Samir Khan verbleekt bij diens dood.