CAÏRO - Terreurorganisatie Al-Qaeda heeft scherpe kritiek geleverd op de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad. Die suggereerde eerder dat de Amerikaanse regering zelf achter de aanslagen in de Verenigde Staten van 11 september 2001 zat en niet Al-Qaeda.

De terreurorganisatie noemt de uitlatingen van de Iraanse president 'belachelijk'.

Tijdens zijn bezoek aan de Verenigde Naties in New York beweerde Ahmadinejad dat de Twin Towers in New York instortten als gevolg van explosieven en niet doordat twee vliegtuigen de gebouwen waren ingevlogen.

Hij ging niet zover dat hij de VS de aanslag in de schoenen schoof, maar hij zei wel dat hij. als ingenieur, zeker is dat de torens van het World Trade Center niet door de vliegtuigen zijn ingestort.

"Een paar vliegtuigen kunnen niet zomaar projectielen worden en toeslaan in het hart van de Verenigde Staten zonder dat de veiligheids- en inlichtingendiensten van enige planning vooraf op de hoogte waren", aldus Ahmadinejad.

Politiek spel

In een artikel op een website van Al-Qaeda verwerpt de terreurorganisatie de beweringen van Ahmadinejad. "Waarom zou Iran een dergelijk belachelijk idee onderschrijven dat indruist tegen alle logica en bewijs", aldus de schrijver van het stuk, Abu Suhail.

Volgens hem wil Iran zichzelf neerzetten als een land dat zich verzet tegen de VS. "Voor Iran is anti-Amerikanisme vooral een politiek spel. Het land is anti-Amerikaans wanneer het zo uitkomt en het is een collaborateur met de VS als dat in hun voordeel is."

Open armen

Suhail gaf een aantal voorbeelden waaruit zou blijken dat Iran samenwerkt met de VS. Hij wees naar de invasie in Afghanistan en zei tevens dat de sjiieten in Irak, die gesteund worden door Iran, de 'Amerikaanse troepenmacht met open armen ontvingen'.

Volgens Suhail is Iran jaloers op het succes dat Al-Qaeda heeft geboekt met de aanslagen van 11 september. Omdat Teheran de VS zelf niet kon aanvallen, willen de Iraniërs 11 september in diskrediet brengen.

"En wat is nu een betere manier dan dat te doen met samenzweringstheorieën?" Iran en de sjiieten weigeren Al-Qaeda lof toe te zwaaien voor de aanslagen, 'omdat dit de lippendiensten aan het licht zou brengen die ze aan de jihad tegen de Grote Satan bewezen hebben'.

Al-Qaeda bestaat grotendeels uit soennieten en de organisatie moet niets hebben van sjiieten, die een meerderheid vormen in Iran.

Bin Laden

Wijlen Osama bin Laden heeft de aanslagen in New York meerdere malen geprezen. In 2004 erkende hij in het openbaar dat Al-Qaeda betrokken was bij de aanslagen. Twee jaar later eiste hij in een audioboodschap zelfs de verantwoordelijkheid voor de aanslagen op.

Uit het jongste onderzoek naar de oorzaak van de ineenstorting van de torens is gebleken dat de enorme hitte die ontstond toen de vliegtuigen in brand vlogen, ertoe heeft geleid dat stalen balken in de constructie van de torens hun draagkracht verloren.

Daardoor stortten uiteindelijk de twee torens in elkaar.