BELEM - Een federaal gerechtshof in Brazilië heeft woensdag gelast dat de bouw van een grote stuwdam in de rivier de Xingu in de noordelijke deelstaat Pará wordt stilgelegd.

De bouw van de Belo Monte-stuwdam zou de visserij van plaatselijke Indiaanse stammen verstoren, aldus de magistraten.

Het is de bedoeling dat de waterkracht van de centrale een belangrijke energieleverancier voor heel het land wordt.

De dam van naar schatting 8 miljard euro moet de op twee na grootste stuwdam ter wereld worden en circa 440 kilometer ten zuidwesten van de stad Belém verrijzen.

Onder water

Naar schatting 500 vierkante kilometer tropisch regenwoud zou onder water komen te staan. Tienduizenden mensen zouden hun woonplek moeten verlaten. Milieuactivisten en inheemse volkeren hebben het afgelopen jaar dan ook fel geprotesteerd tegen de aanleg.

''We willen Belo Monte niet, want die maakt een eind aan onze rivieren, het oerwoud en ons leven'', zei het inheemse stamhoofd Raoni Metykire enige tijd geleden tijdens een betoging in de hoofdstad Brasilia.

Kritiek

Ook de Amerikaanse filmmaker en Oscarwinnaar James Cameron uitte kritiek op de aanleg. Hij bezocht het gebied enkele keren om aandacht te vragen voor de zaak.

Cameron is onder meer bekend van de wereldwijde kaskraker Avatar. Die film gaat over een natuurvolk op een andere planeet. Het volk strijdt tegen mensen die het op de natuurlijke hulpbronnen van de planeet hebben voorzien en zo de leefomgeving vernietigen.

Stilgelegd

De bouw van de dam is al een paar keer stilgelegd en vervolgens hervat. Het bedrijf dat de dam aanlegt, kan ook deze keer tegen de uitspraak van de rechter in beroep gaan.

De aanleg van de dam is controversieel sinds de plannen voor de bouw dertig jaar geleden naar buiten kwamen.