BOSTON - Een 26-jarige man is in de Amerikaanse staat Massachusetts gearresteerd wegens het beramen van terroristische aanslagen met behulp van modelvliegtuigen.

Dit heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie woensdag bekendgemaakt.

De verdachte Rezwan Ferdaus zou van plan zijn geweest met explosieven beladen modelvliegtuigen het Pentagon (Amerikaanse ministerie van Defensie) en het Capitool (parlementsgebouw) in Washington te laten binnenvliegen.

De Amerikaan werd aangehouden nadat hij tijdens het onderzoek heimelijk was geobserveerd door agenten van de Amerikaanse federale recherche, FBI.

Terroristen

De verdachte kan 15 jaar celstraf krijgen voor steun aan buitenlandse terroristen, plus 20 jaar voor een poging defensiegebouwen te beschadigen, plus 20 jaar wegens een poging overheidsgebouwen te vernietigen.

De afgestudeerde scheikundige begon voorjaar 2010 met de voorbereidingen voor een aanslag, omdat hij Amerikanen vijanden van Allah vindt. Hij bouwde gsm's om tot apparaten om op afstand bommen te laten ontploffen.

De man was naar Washington gereisd om foto's te nemen van zijn doelwit. Na de aanslagen met explosieve modelvliegtuigjes hoopte hij op een grondaanval door minstens zes mannen met automatische wapens.

Granaten

Hij kreeg van de undercover FBI-agenten een op afstand bestuurbaar F-86 Sabre vliegtuigje, een schaalmodel van een Amerikaans type gevechtsvliegtuig. Later ontving hij ook granaten, explosieven en machinegeweren in zijn opslagplaats in Framingham in de staat Massachusetts. Kort nadat alles vorige maand was bezorgd, werd Ferdaus opgepakt.

De Republikeinse politicus Peter King, voorzitter van het comité voor Binnenlandse Veiligheid in het Huis van Afgevaardigden, zei dat deze zaak ''aantoont dat islamitisch terrorisme de sociale klasses overstijgt en niet alleen komt van de armen en achtergestelden.''

Ferdaus zit vast zonder kans om op borgtocht vrij te komen.