BELGRADO - De NAVO-vredesmacht KFOR heeft woensdag extra troepen naar de grens tussen Servië en Kosovo gestuurd.

Dat meldden ooggetuigen. KFOR heeft zijn posities bij de onrustige grenspost Jarinje versterkt met onder meer pantserwagens.

Dinsdag raakten daar zeker 16 Kosovaarse Serviërs en vier KFOR-militairen gewond. Er ontstonden rellen nadat NAVO-troepen een barricade hadden opgeruimd.

Volgens de Servische autoriteiten raakten zeker zes betogers ernstig gewond door kogels afgevuurd door KFOR-troepen. De vredesmacht liet weten dat de militairen onder vuur kwamen te liggen en bekogeld werden met zogenoemde pijpbommen.

Zorgwekkend

Rusland, de belangrijkste bondgenoot van Servië, liet woensdag weten ''bezorgd" te zijn over het geweld in Kosovo. ''Het geweld dat is gebruikt tegen de Servische gemeenschap door KFOR, is bijzonder zorgwekkend", aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Volgens de Russen is er op ambulances geschoten die gewonde Serviërs afvoerden.

Verder werd woensdag duidelijk dat  door de nieuwe ongereldheden de Serviërs hebben besloten de onderhandelingen met de afgesplitste provincie Kosovo af te breken.

Vandaag sloegen Serviërs op hun beurt enkele Albanese Kosovaren in elkaar in de stad Mitrovica, aldus een politiefunctionaris.

Druk

Het overleg tussen Servië en Kosovo was in gang gezet onder druk van de Europese Unie. Servië wil graag toetreden tot de Europese Unie. Het land kan over enkele weken de status van kandidaat-lid krijgen, maar moet daarvoor wel de relatie met Kosovo verbeteren.

KFOR, dat al jarenlang in Kosovo de orde probeert te handhaven, stuurde woensdag versterkingen naar de grens. Een reeks pantserwagens nam posities in.

Geweld

Servische functionarissen vrezen dat er meer geweld volgt. ''We zullen proberen potentieel explosieve situaties te vermijden, maar dat wordt steeds moeilijker'', zei een regeringswoordvoerder. ''Het was zinloos geweld en we willen weten wie er opdracht toe gaf.''

Servië houdt naar verwachting in april parlementsverkiezingen, waarbij Kosovo veel besproken wordt bij de campagnes.

De Servische delegatie was niet bereid de discussies voort te zetten, aldus een EU-diplomaat.

Onrust Kosovo