AMSTERDAM - De schele buidelrat Heidi is overleden. Dat heeft de dierentuin van het Duitse Leipzig woensdag bekendgemaakt. Heidi werd drieëneenhalf jaar oud.

Het dier kampte met gezondheidsproblemen en kreeg een spuitje ''om haar meer pijn en lijden te besparen", zo zegt een woordvoerder.

Ondanks intensieve medische zorg, verslechterde de toestand van het beest de afgelopen dagen dermate, dat de dierentuin geen andere keus meer had dan om haar te laten inslapen.

Beroemdheid

Heidi groeide begin dit jaar uit tot een beroemdheid vanwege de grappige stand van haar ogen.

Nog voordat Heidi in de dierentuin aan het publiek getoond werd, groeide ze uit tot een enorme internetsensatie. Zo had de buidelrat meer dan 300.000 vrienden op netwerksite Facebook. Dat zijn er drie keer zo veel als de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Heidi werd drie jaar geleden achtergelaten voor de deur van een dierenopvangcentrum in North Carolina in de Verenigde Staten. De buidelrat was voor die tijd waarschijnlijk als huisdier gehouden. Via een dierentuin in Denemarken belandde Heidi uiteindelijk in de dierentuin van Leipzig.

Aanvankelijk bracht de dierentuin alleen foto's van de schele buidelrat naar buiten, maar sinds 1 juli was Heidi ook voor het publiek te zien.

Verkeerd dieet

Een verkeerd dieet is waarschijnlijk de oorzaak geweest van Heidi's schele blik. Het dier leed namelijk ook aan overgewicht. Het kan ook zijn dat de aandoening een genetische oorzaak had.

Schele buidelrat Heidi overleden