NEW YORK - Europese landen in de Veiligheidsraad zien ervan af sancties voor te stellen tegen het Syrische regime van president Bashar al-Assad.

In de ontwerpresolutie staat slechts dat er strafmaatregelen kunnen komen, wanneer de Syrische strijdkrachten niet stoppen de protesten bloedig neer te slaan.

Dit staat in de ontwerptekst die afkomstig is van Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Portugal die wordt gesteund door de Verenigde Staten.

Zij willen zo voorkomen dat de permanente raadsleden China en Rusland hun veto er over uitspreken. Diplomaten hopen dat eind deze week over de resolutie wordt gestemd.

Maatregelen

In de ontwerpresolutie wordt opgeroepen tot een ''onmiddellijk einde aan al het geweld''. Mocht Syrië hier geen gehoor aan geven dan zal de Veiligheidsraad ''passende maatregelen nemen waaronder sancties''.

Sinds het begin van het Syrische volksprotest in maart heeft de Veiligheidsraad slechts een verklaring uitgegeven over de bloedige onderdrukking van de betogingen.

De Syrische minister Walid al-Moualem van Buitenlandse Zaken beschuldigde maandag in de VN het Westen ervan ''totale chaos'' in zijn land te willen creëren en religieuze groepen tegen elkaar op te zetten.

VS en EU

De VS en de Europese Unie hebben al wel sancties genomen tegen het bewind in Damascus. Zo kan Syrië geen olie meer exporteren naar de EU, de belangrijkste afnemer van het product. Ook is er een reeks strafmaatregelen genomen tegen tientallen personen van het regime.

De onderdrukking van de demonstraties heeft volgens VN-cijfers al meer dan 2700 mensen het leven gekost. Volgens het bewind zitten ''gewapende bendes'' gesteund door buitenlanders achter het geweld. Dinsdag vielen er volgens opposanten zeker zes doden, de meesten in de provincie Homs.

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten op onze special