DEN HAAG - Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken wil dat het Israëlische besluit om 1100 nieuwe woningen voor kolonisten te gaan bouwen in Oost-Jeruzalem wordt teruggedraaid.

Hij heeft dat de Israëlische autoriteiten via de ambassade in Den Haag dinsdag laten weten.

''Ik betreur dit besluit van de Israëlische regering. Het is contraproductief voor het vredesproces in het Midden-Oosten'', aldus de VVD-minister, die samen optrekt met EU-buitenlandchef Catherine Ashton.

Rosenthal stelt dat Nederland en de EU blijven proberen de Israëliërs en de Palestijnen zo snel mogelijk om tafel te krijgen voor vredesonderhandelingen.

Hij steunt het initiatief van de EU, VN, VS en Rusland om de twee partijen nog voor het einde van volgende maand bijeen te brengen.

Palestijnen

De minister is niet alleen kritisch op de Israëliërs, maar ook op de Palestijnen. Hij zei eerder dat het verzoek van de Palestijnse Autoriteit om door de Verenigde Naties (VN) als staat erkend te worden, het vredesproces niet zal bevorderen

Ook De Verenigde Staten zijn ''diep teleurgesteld'' over het Israëlische besluit. Dit heeft de regering in Washington dinsdag laten weten.

Israël had eerder op de dag het groene licht gegeven voor de bouw van 1100 nieuwe woningen voor de nederzetting Gilo. Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is het besluit ''contraproductief''.

De illegale Joodse nederzettingen in bezet Palestijns gebied zijn een van de belangrijkste obstakels voor het vredesproces.