CAIRO - Egyptenaren mogen vanaf maandag 28 november naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen.

De stembusgang voor de Tweede Kamer in het Noord-Afrikaanse land heeft plaats in drie fases. Op 29 januari beginnen verkiezingen voor de Senaat, eveneens in drie fases.

Dat meldden media in Egypte dinsdag. Tot nog toe was sprake van een begin van de verkiezingen op maandag 21 november. Het parlement, dat wordt ingekrompen van 508 naar 498 zetels, moet op 17 maart voor het eerst vergaderen in de nieuwe samenstelling.

Het wordt de eerste keer dat Egyptenaren kunnen stemmen sinds de val van de dictatoriale president Hosni Mubarak op 11 februari.

Diens opvolger moet ook worden gekozen. Wanneer dat precies gebeurt, is nog niet duidelijk. Waarschijnlijk hebben de presidentsverkiezingen eind dit jaar of begin volgend jaar plaats.

Kieswet

De militaire machthebbers maakten dinsdag tevens details van een gewijzigde kieswet bekend. Daarbij worden twee derde van de parlementariërs via lijsten van partijen gekozen en een derde in districten.

De districtskandidaten moeten 'onafhankelijk' van de partijen zijn. Meer dan 20 partijen hebben die kieswet al afgewezen. Zij vrezen dat aanhangers van het oude Mubarak-bewind als 'onafhankelijke' kandidaten in het parlement worden gekozen.

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten