NEW YORK - De civiele rechtszaak tegen de voormalige IMF-topman Dominique Strauss-Kahn moet afgewezen worden omdat hij als diplomaat immuniteit genoot.

Dat heeft Strauss-Kahn maandag gezegd.

De advocaten van de van verkrachting beschuldigde Strauss-Kahn hebben een verzoek bij de rechtbank in New York ingediend om de aanklacht tegen hun client af te wijzen.

Omdat Strauss-Kahn ten tijde van het incident nog hoofd van het Internationaal Monetair Fonds was kan hij niet aangeklaagd worden, aldus zijn advocaten.

Bewijslast

De advocaat van Nafissatou Diallo, de vrouw die DSK van verkrachting beschuldigt, diende de aanklacht in toen de strafzaak tegen Strauss-Kahn nog liep.

Voor civiele zaken ligt de vereiste bewijslast lager dan in strafzaken en Strauss-Kahn zou mogelijk zelf moeten getuigen als de rechtszaak doorgaat.

Wanhopig

Diallo's advocaat Kenneth Thompson zei maandag dat Strauss-Kahn zich niet op diplomatieke immuniteit kan beroepen omdat hij geen officiële diplomaat was en hij niet 'in functie' was toen het voorval plaatshad.

"Dit ongefundeerde verzoek is de zoveelste wanhopige poging om geen verantwoording af te hoeven leggen voor de verschrikkelijke dingen die hij mevrouw Diallo heeft aangedaan", aldus Thompson.

Stempel

In het maandag ingediende verzoek staat dat de reisdocumenten van DSK een diplomatieke stempel bevatten in grote rode letters met daaronder de handtekening van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties.

In zes verschillende talen staat er dat de houder van het reisdocument diplomatieke immuniteit geniet, aldus het verzoek.