NEW YORK - Het Westen is de oorzaak van het geweld in Syrië en de vertraging die is opgetreden bij het doorvoeren van democratische hervormingen.

Dat heeft de Syrische minister van buitenlandse zaken Walem Moualem maandag gezegd in een toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Hij ging in zijn rede voorbij aan het nog steeds stijgende dodental als gevolg van de bloedige onderdrukking van de opstand in Syrië.

Volgens Moualem stond het regime van president Bashar Assad op het punt hervormingen door te voeren toen radicale gelovigen en gewapende groepen het regime van Assad dwongen om de rebellie de kop in te drukken om het land bij elkaar te houden.

De hervormingen 'werden op een laag pitje gezet, vanwege andere prioriteiten', aldus Moualem. "Onze hoogste prioriteit was het aanpakken van de druk van buitenaf die op sommige momenten gelijkstond aan een onverholen samenzwering."

Gemanipuleerd

De minister zei voorts dat het verlangen naar hervormingen 'is gemanipuleerd om doelen te bevorderen die tegengesteld zijn aan de belangen en verlangens van het Syrische volk'.

De opstand in Syrië begon half maart en de betogers putten inspiratie uit de opstanden in andere Arabische landen. Volgens de VN zijn bij de opstand inmiddels 2600 doden gevallen.

Assad houdt vol dat de onrust veroorzaakt wordt door terroristen die namens een buitenlandse samenzwering proberen Syrië te destabiliseren. Het regime betwist bovendien het aantal burgerdoden en heeft gezegd dat er 1400 doden zijn gevallen, van wie de helft veiligheidstroepen.

Antwoord

Het antwoord van de Veiligheidsraad op de maanden van geweld in Syrië was een verklaring waarin Assad werd veroordeeld voor het inzetten van militairen tegen de Syrische bevolking. De Veiligheidsraad is echter verdeeld over het treffen van sancties.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft aangedrongen op sancties. De Verenigde Staten en veel van zijn bondgenoten hebben zich volgens Obama geschaard achter strafmaatregelen tegen Syrië.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten