BERLIJN - De nazi Walther Rauff, die in de Tweede Wereldoorlog betrokken was bij de bouw van een mobiele gaskamer, heeft na de Tweede Wereldoorlog als spion voor West-Duitsland gewerkt.

Dat blijkt uit documenten in het archief van de Duitse inlichtingendienst BND. Volgens BND-historicus Bodo Hechelhammer is het politiek en ethisch onbegrijpelijk dat Rauff werd gerecruteerd.

Rauff werkte van 1958 tot en met 1962 als spion in Zuid-Amerika. Hij stierf in 1984 in Chili, waar toen dictator Augusto Pinochet aan de macht was. De BND zond in 1963 zelfs geld naar Rauff, zodat hij een advocaat kon betalen, toen hij door Chili dreigde te worden uitgewezen om alsnog voor oorlogsmisdaden in Duitsland terecht te staan.

Rauff vluchtte na het einde van de Tweede Wereldoorlog naar Zuid-Amerika, waar de BND hem wierf. Hij werkte onder de schuilnaam Enrico Gomez en moest materiaal verzamelen over de Cubaanse communistische leider Fidel Castro.

Hij nam in 1962 deel aan een oefening van de BND, hoewel de West-Duitse justitie toen een arrestatiebevel tegen hem had uitgevaardigd.