BARCELONA - De Partido Popular (Volkspartij) in Spanje gaat een historische overwinning boeken tijdens de vervroegde parlementsverkiezingen op 20 november, aldus een enquête.

De oppositiepartij haalt waarschijnlijk een absolute meerderheid in het parlement.

De conservatieven maken daarnaast kans op een nog beter resultaat dan in het jaar 2000, tot nog toe het jaar waarin de Partido Popular het beste scoorde tijdens verkiezingen.

Dat meldde de krant El Periódico de Catalunya maandag op basis van een opiniepeiling.

Partido Popular (PP) zou volgens deze meting aanspraak mogen maken op 185 tot 189 van de 350 zetels in het federale parlement in Madrid. Op dit moment bezet de partij 154 zetels. Partijleider Mariano Rajoy (56) lijkt daarmee af te stevenen op het premierschap.

Zapatero

Voor de socialistische regeringspartij PSOE van de afscheid nemende premier José Luis Rodríguez Zapatero dreigt een dramatisch zetelverlies.

De partij zakt mogelijk van de huidige 169 zetels naar 121 zetels. De 51-jarige Zapatero zegt de politiek dan definitief vaarwel. Het parlement is maandag ontbonden.

De populariteit van de premier is op een dieptepunt beland, terwijl de werkloosheid tot boven de 20 procent is gestegen. Zijn regering heeft een reeks impopulaire bezuinigingsmaatregelen moeten nemen om het tekort terug te brengen en de financiële markten gerust te stellen.

PP-leider Rajoy verloor twee verkiezingen op rij van Zapatero, in 2004 en 2008. De oppositieleider belooft de belastingen voor het zakenleven te verlagen en de werkloosheid terug te dringen.