PARIJS - Voor het eerst in de historie hebben socialisten, communisten en groenen een meerderheid veroverd in de Franse Senaat.

Dat is zondag bekendgemaakt door de Socialistische Partij en haar bondgenoten.

De machtsverschuiving is een gevoelig verlies voor de rechtse partij UMP van president Nicolas Sarkozy, die hoopt op herverkiezing over 7 maanden. De nieuwe meerderheid van de Senaat kan bovendien bepaalde wetsvoorstellen van Sarkozy tegenhouden.

De Socialistische Partij zegt zaterdag al een nieuwe Senaatsvoorzitter te kiezen. Dat wordt vrijwel zeker Jean-Pierre Bel, de huidige leider van de socialisten.

''Een historisch moment in de Vijfde Republiek'', jubelde Cecil Duflot, leidster van de groene partij. Rechtse partijen hebben de Senaat steeds gedomineerd sinds de oprichting van de Vijfde Republiek, die in 1958 is opgericht door generaal Charles de Gaulle.

Definitieve uitslag

De rechtse partijen erkenden hun verlies zondag nog niet. Wegens de vele onafhankelijke kandidaten is de definitieve uitslag pas over enkele dagen. Maar de sfeer in het kamp-Sarkozy was erg somber.

Minister van Begroting Valerie Pecresse zei dat ze het resultaat betreurde. Ze noemde het een slechte dag voor de huidige rechtse fractie. Claude Goasguen, een UMP-parlementslid uit Parijs gaf toe dat zijn partij het belabberd had gedaan in de hoofdstad. ''We moeten snel conclusies trekken en doorvoeren.''

Presidentsverkiezing

De verkiezing belooft weinig goeds voor Sarkozy bij de presidentsverkiezing in april. Zijn partij is nerveus door slechte peilingen en de hoge werkloosheid. Veel medewerkers van Sarkozy zijn bovendien in opspraak gekomen door corruptieschandalen.

Senatoren in Frankrijk worden gekozen voor een termijn van 6 jaar. De verkiezing van circa de helft van de 348 zetels gebeurde door 72.000 burgemeesters, gemeente- en regionale raadsleden.

Franse senaatverkiezingen