JERUZALEM - De Israëlische regering moet een internationaal voorstel voor het hervatten van het vredesoverleg met de Palestijnen aanvaarden. Dat heeft de Israëlische minister van buitenlandse zaken Avigdor Lieberman zondag gezegd.

Bemiddelaars van het Midden-Oostenkwartet zeiden dit weekeinde dat de twee kemphanen binnen een maand moeten terugkeren naar de onderhandelingstafel om voor het einde van 2012 een vredesovereenkomst te bereiken.

Kort voor het voorstel van het Kwartet had de Palestijnse president Mahmoud Abbas bij de Verenigde Naties een verzoek ingediend voor een volwaardig VN-lidmaatschap voor de Palestijnen.

Lieberman liet zondag weten dat zijn regering het voorstel moet aanvaarden omdat hieraan geen voorwaarden zijn verbonden. De Palestijnen zijn echter van mening dat het voortzetten van de vredesgesprekken geen zin hebben zolang geen einde wordt gemaakt aan de bouw in Israëlische nederzettingen.

De Israëlische regering neemt waarschijnlijk ergens in de komende dagen een beslissing over het voorstel.

Heldenontvangst

Abbas is na zijn bezoek aan de Verenigde Naties zondag bij zijn terugkeer in Ramallah door duizenden Palestijnen als een held onthaald. In navolging van de Arabische Lente, die de Arabische wereld verandert, is de Palestijnse Lente begonnen, zei Abbas tegen de menigte.

De populariteit van de president is omhoog geschoten na zijn toespraak bij de VN. Zijn speech werd door tienduizenden Palestijnen op pleinen op de hele Westelijke Jordaanoever bekeken op grote televisieschermen.

Abbas is niet van plan opnieuw te gaan onderhandelen over vrede in het Midden-Oosten. Hij zei in Ramallah dat eerst een volledig einde moet komen aan de bouw van Israëlische nederzettingen in Palestijns gebied.

Binnen vier weken

Kort na de toespraak van Abbas riep het kwartet voor het vredesproces in het Midden-Oosten op om Israël en de Palestijnen binnen vier weken bijeen te brengen om een agenda voor vredesbesprekingen op te stellen.

Het kwartet (Verenigde Naties, Europese Unie, Verenigde Staten en Rusland) wil dat de twee partijen binnen 3 maanden met alomvattende voorstellen komen over de veiligheid en elkaars grondgebied. Binnen een half jaar zou belangrijke vooruitgang moeten zijn geboekt. Daarover zou op een internationale conferentie in Moskou moeten worden gesproken.

De Israelische premier Benjamin Netanyahu riep de Palestijnen op zonder voorwaarden vooraf plaats te nemen aan de onderhandelingstafel.

Lieberman wil vredesoverleg hervatten