SIRTE - De revolutionaire troepen in Libië hebben de belegering van Sirte, de geboortestad van de verdreven leider Muammar Kadaffi, opgevoerd.

Er zijn zondag nieuwe wegversperringen opgeworpen, controleposten opgesteld en sluipschutters gestationeerd om de Kadaffi-getrouwen in de stad volledig in te sluiten.

Een offensief naar het centrum van Sirte oogstte zaterdag niet het gewenste resultaat. Heftige straatgevechten kostten aan zeven strijders het leven. Honderdvijftig raakten gewond.

De troepen van de Nationale Overgangsraad vonden zondag bijval van NAVO-gevechtsvliegtuigen, die voor zonsopgang vier doelen in Sirte bestookten.

Ghadames

Strijders van Kaddafi hebben zondagochtend vroeg een aanval uitgevoerd op de plaats Ghadames, aan de grens met Tunesië en Algerije. Daarbij zijn zeker vijf militairen van het nieuwe bewind om het leven gekomen. Dat meldde de Nationale Overgangsraad, de nieuwe regering van Libië. De aanval zou zijn afgeslagen.

Kaddafi's troepen hadden Ghadames in juni ook al aangevallen. De historische woestijnstad staat sinds 1986 op de werelderfgoedlijst van VN-organisatie Unesco. Ghadames ligt in een oase en is wereldberoemd vanwege de elegante witte gebouwen, die stammen uit de tijd van de Romeinen.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten