MOSKOU/WASHINGTON - De aangekondigde machtswisseling in Rusland brengt de scheuren in de huidige regering aan het licht.

Minister van Financiën Aleksej Koedrin laat weten dat hij weigert te werken onder de toekomstige premier Dmitri Medvedev. Die is nu nog president.

''Ik vind dat meningsverschillen het me niet toestaan in de regering (van Medvedev) te zitten'', zei Koedrin zaterdag in Washington. Hij zou een positie daarin dan ook ''absoluut afwijzen''.

Koedrin is sinds 2000 minister van Financiën. Hij zegt er vooral bezwaar tegen te hebben dat Medvedev meer geld wil uitgeven aan het leger. Dat brengt volgens hem de overheidsfinanciën in gevaar. Koedrin zou zelf echter ook premier hebben willen worden.

Positie wisselen

Het Kremlin erkent de verdeeldheid. ''Er zijn mensen die het oneens zijn met de strategische principes van Poetin en Medvedev. Zij zullen het team verlaten'', zei een woordvoerder van premier Vladimir Poetin tegen het Russische persbureau Interfax.

President Medvedev en premier Poetin kondigden zaterdag aan dat ze van positie willen wisselen. Dat zou moeten gebeuren bij de presidentsverkiezingen volgend jaar.

Omdat hun partij Verenigd Rusland de Russische politiek domineert, is de machtswisseling zo goed als zeker.

Gorbatsjov

Oud-Sovjetleider Michail Gorbatsjov heeft zondag terughoudend maar sceptisch gereageerd op de aanstaande machtswisseling. De terugkeer van Vladimir Poetin als president ''leidt tot 6 verloren jaren als de toekomstige president alleen geïnteresseerd is in machtsbehoud’’, aldus Gorbatsjov (80).

Gorbatsjov voerde als leider van de Sovjet-Unie grootschalige hervormingen door, die bijdroegen tot de val van het communisme. Rusland heeft ook nu hervormingen nodig, stelt Gorbatsjov. ''Dat moet het nieuwe staatshoofd ter harte nemen.''

Gorbatsjov had Poetin begin dit jaar nog opgeroepen af te zien van een nieuwe gooi naar het presidentschap. ''Mensen willen geen massa zijn, een kudde die decennialang door dezelfde herders wordt geleid’’, zei Gorbatsjov op zijn 80e verjaardag.

Machtsverdeling

Volgens de gezaghebbende politicoloog Vjatsjeslav Nikonov zitten de Russen mogelijk nog tientallen jaren vast aan hun leiders. Medvedev en Poetin kunnen volgens hem tot 2036 de macht onderling verdelen.

Poetin wordt volgend jaar zo goed als zeker verkozen tot president en kan dan twee termijnen van 6 jaar dienen, tot 2024. Daarna zou Medvedev hem kunnen aflossen. ''Dat betekent dat wij wellicht de Russische machtsverdeling tot 2036 kennen’’, aldus Nikonov.