SANTIAGO - Door een grote stroomstoring is zaterdag door nog onbekende oorzaak de elektriciteit uitgevallen in de Chileense hoofdstad Santiago en drie andere regio's in het Zuid-Amerikaanse land.

Na enkele uren was in delen van Santiago en omgeving de stroomvoorziening weer hersteld. Dat meldden de autoriteiten en inwoners.

De stroom viel kort na 20.30 uur (lokale tijd) uit waardoor circa 10 miljoen van de 17 miljoen Chilenen zo'n 3 uur in het donker zaten.

Het probleem zou bij het nationale elektriciteitsnet liggen. De minister van Energie, Rodrigo Elvarez, twitterde dat de oorzaken en problemen worden onderzocht en dat er snel meer informatie zou worden vrijgegeven.

Ook communicatienetwerken en een aantal belangrijke mijnen kwamen plat te liggen. Chili is de grootste koperproducent ter wereld.

Kalm blijven

Mensen moesten uit treinen en metro's gehaald worden. Vrijwel geen enkel stoplicht werkte in de hoofdstad en de politie werd ingezet om op de grootste kruispunten het verkeer te regelen.

De autoriteiten riepen het publiek op kalm te blijven.

Plunderaar

Een bende van circa 200 man plunderde een supermarkt in een buitenwijk. In gevechten met de politie is een jonge plunderaar gewondgeraakt door een geweerschot in het been. Een persoon is gearresteerd.

Een concert van Ricky Martin in Santiago kon wel doorgaan met enige vertraging omdat de locatie, de Movistar Arena, generatoren had ingezet.