PARIJS - De druk op de Franse president Nicolas Sarkozy neemt toe wegens een uitdijend corruptieonderzoek in de zogenoemde Karachi-affaire.

Daarbij zouden steeds meer mensen om hem heen betrokken zijn.

De vrouw van een voormalige naaste medewerker van Sarkozy verklaarde zaterdag op radiozender Europe 1 opnieuw dat haar man, Thierry Gaubert, koffers vol geld had meegenomen van buitenlandse reizen.

Dit zou smeergeld zijn van Pakistaanse politici voor de financiering van de verkiezingscampagne van premier Edouard Balladur in 1995. Nicolas Sarkozy was destijds minister van Begroting en woordvoerder van zijn campagne.

Bruiloft

Justitie onderzoekt in de zaak ook zakenman Nicolas Bazire, een getuige bij Sarkozy's bruiloft. Het onderzoek richt zich ook op Ziad Takieddine, een bemiddelaar bij Franse deals met landen als Pakistan en Libië.

Door de zaak is zaterdag ook president Sarkozy's voormalig minister van Binnenlandse Zaken Bruce Hortefeux in opspraak gekomen. Hortefeux zou medewerker Gaubert vorige week telefonisch hebben gewaarschuwd kort nadat diens vrouw, prinses Hélène van Joegoslavië, vrijuit met de politie sprak over de illegale financiering van de verkiezingscampagne.

''Je vrouw Hélène babbelt er kennelijk op los'', zo zou hij Gaubert hebben gewaarschuwd volgens krant Le Monde. De politie heeft nu een onderzoek geopend naar hoe deze informatie is uitgelekt.

Herverkiezing

De zaak komt op een ongelukkig moment voor Sarkozy. Hij hoopt over 7 maanden op herverkiezing. Sarkozy liet vorige week een verklaring uitgaan dat hij niets met de zaak te maken heeft.

De corruptiezaak wordt in Frankrijk de Karachi-affaire genoemd, naar een bomaanslag in 2002 in de Pakistaanse stad Karachi. Daarbij kwamen 11 Fransen om die werkten aan de verkoop van onderzeeboten aan Pakistan. Deze verkoop was de basis voor betaling van Pakistaans geld aan Franse politici.

De advocaat van de slachtoffers stelde zaterdag dat er blijkbaar sprake is van paniek op het Élysée-paleis, dat volgens hem alles wil doen om deze affaire in de doofpot te stoppen.