KUNDUZ - Minister Hans Hillen van Defensie heeft zaterdag voor het eerst een bezoek gebracht aan de politietrainingsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz.

Hij wilde daarmee steun betuigen aan de Nederlandse militairen en belangstelling tonen voor hun werk.

Hillen ging er samen met de commandant der strijdkrachten, generaal Peter van Uhm, langs. Van Uhm was ook voor het eerst in Kunduz.

De minister en de hoogste baas van de krijgsmacht brachten verder een bezoek aan Nederlanders in de Afghaanse hoofdstad Kabul en in Mazar-e-Sharif, waarvandaan binnenkort vier Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen en 120 militairen de missie zullen ondersteunen.

Militairen

Hillen wilde tijdens het bliksembezoek vooral zien en horen hoe het met de militairen gaat. ''Kijken of ze goed in hun vel zitten, hoe hun ogen staan, of ze er zin in hebben en ook of ze klachten hebben'', aldus de minister. Zijn algemene indruk is heel positief.

In het Nederlandse (alcoholvrije) 'café' op het kamp in Kunduz sprak Hillen de tientallen militairen toe en bedankte hij hen voor hun inzet.

De aankleding van het kamp en de sfeer zijn voortreffelijk, aldus de bewindsman, die met verscheidene militairen een praatje maakte. ''Het ziet er hier als een typisch Nederlandse kroeg uit'', zei hij. ''Wat wij kunnen, is sfeer brengen. Voor onszelf, maar ook voor anderen.''

Waardering

Ook Van Uhm sprak zijn waardering uit voor het werk van zijn mannen en vrouwen. ''Jullie zijn degenen die de trend zetten'', zei hij. ''We zijn hier om het Afghaanse land verder vooruit te helpen.''

De commandant der strijdkrachten roemde verder de prima samenwerking met de Duitsers, die de leiding hebben in Kunduz en ook zorgen voor de veiligheid van de Nederlanders.

Bushmasters

Hillen en Van Uhm gingen ook de poort uit. In gepantserde Bushmasters werden ze naar een nabijgelegen plateau gebracht waar Nederlanders vanaf maandag in een gebouw op een vroeger kamp van het Afghaanse leger vervolglessen gaan geven aan agenten.

Ook namen Hillen en Van Uhm een kijkje op het Duitse trainingskamp, waar marechaussees vanaf volgende week zaterdag een basistraining geven aan agenten.

Hillen in Kunduz