ERFURT - Een schietincident op circa 1 kilometer van de plek waar paus Benedictus XVI zaterdag voorging in de mis, had niets te maken met het bezoek van de kerkvorst aan Duitsland.

Dat heeft het Vaticaan zaterdag later weten.

Enkele uren voordat Benedictus XVI in Erfurt voorging in de mis schoot een man vier maal met een luchtdrukgeweer op twee medewerkers van een ingehuurd beveiligingsbedrijf. Niemand raakte gewond.

De politie is een woning in Erfurt binnengevallen. Daar zijn een luchtdrukgeweer en een luchtdrukpistool in beslag genomen.

Aangehouden

Een man is aangehouden. Hij is niet de huurder van het pand, maar een in Erfurt geboren man die in Berlijn woont. Hem wordt poging tot het toebrengen van lichamelijk letsel ten laste gelegd. De man ontkent echter dat hij heeft geschoten.

De mis op het Domplein in Erfurt in de deelstaat Thüringen werd bijgewoond door ongeveer 30.000 mensen. Benedictus stond stil bij de dictaturen uit het Duitse verleden. Hij prees de gelovigen die standhielden onder het nazisme en het communisme en zich ertegen verzetten.

Na het bezoek aan Erfurt vloog de paus naar Lahr in de deelstaat Baden-Württemberg. Vandaar reist hij naar Freiburg.

Rode dictatuur

''Hier in het vroegere Oost-Duitsland hebben jullie eerst een bruine en daarna een rode dictatuur moeten doorstaan. Die waren als zure regen voor het christelijke geloof'', zei de paus. Dat de Duitsers in 1989 het communisme ten val brachten, had volgens hem dan ook niet alleen te maken met een streven naar welvaart en vrijheid, maar ook met ''een verlangen naar oprechtheid''.

Over het bezoek van de paus aan zijn geboorteland is veel te doen. De Rooms-Katholieke Kerk ligt onder vuur wegens de misbruikschandalen die de laatste jaren aan het licht zijn gekomen. In Berlijn was donderdag een grote demonstratie tegen het pausbezoek.

Pausmis in Erfurt