BRUSSEL - De onderhandelaars van acht Belgische partijen zijn het zaterdagochtend eens geworden over de fiscale zelfstandigheid van de gewesten Vlaanderen, Wallonië en Brussel.

De gewesten krijgen meer te zeggen over hun financiën. Met name in het armere Franstalige deel van België lag dit punt gevoelig.

Na een marathonzitting die de hele nacht voortsleepte, meldde formateur Elio Di Rupo zaterdagochtend het akkoord over de zogeheten bijzondere financieringswet. Vorige week werd een eerste mijlpaal gehaald toen de acht het eens werden over de tweetalige kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde.

Volgens de onderhandelaars wordt de slagkracht van de deelstaten fors verhoogd door het nieuwe akkoord. Op die manier kunnen ze meer dan voorheen een eigen beleid voeren, klonk het.

Armer

Omdat het Franstalige deel van België armer is, komt er een tussenfase totdat Wallonië helemaal zelf de broek kan ophouden.

Volgens dit solidariteitsmechanisme wordt de eerste 10 jaar 80 procent van het verschil tussen de huidige inkomsten en de inkomsten op basis van fiscale zelfstandigheid bijgepast. De daaropvolgende 10 jaar loopt dit gestaag af tot het punt van volledige zelfstandigheid.

Alle onderhandelaars zijn tevreden met het akkoord. Liberaal Alexander de Croo (Open VLD) sprak van de ''grootste staatshervormingen ooit''. Christendemocraat Wouter Beke (CD&V) onderstreepte de versterkte verantwoordelijkheden van de gewesten.

Transparant

''Het systeem wordt transparanter en ook de federale overheid wordt versterkt.'' Sociaaldemocraat Caroline Gennez (sp.a) zei dat ''het allerbelangrijkste is dat alle overheden verantwoordelijk worden mensen weer aan het werk te krijgen''.

Maandagmiddag hervatten de partijen de onderhandelingen weer. Ze moeten onder meer nog beslissen over bezuinigingen en de meerjarenbegroting. De Belgische formatie duurt al ruim 15 maanden. De verkiezingen waren 13 juni 2010.