NEW YORK - Het kwartet voor het vredesproces in het Midden-Oosten heeft vrijdag voorgesteld dat Israël en de Palestijnen binnen vier weken bijeenkomen om een agenda voor vredesbesprekingen op te stellen.

Dat blijkt uit een verklaring die het kwartet (Verenigde Naties, Europese Unie, Verenigde Staten en Rusland) vrijdag uitgaf, nadat de Palestijnse president Mahmoud Abbas het verzoek voor een volwaardig VN-lidmaatschap had ingediend.

Het kwartet wil dat de twee partijen binnen 3 maanden met alomvattende voorstellen komen over de veiligheid en elkaars grondgebied.

Binnen een half jaar zou belangrijke vooruitgang moeten zijn geboekt, die op een internationale conferentie in Moskou worden besproken. Tegen eind 2012 zou er een vredesregeling op tafel moeten liggen. Het kwartet wil dat er volgend jaar een donorconferentie voor de Palestijnen wordt gehouden.

Nederland

Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) juicht het initiatief van het kwartet toe. ''Nederland heeft steeds aangedrongen op het heropenen van de onderhandelingen. Daarop zouden alle inspanningen gericht moeten zijn.

De voorstellen van het kwartet helpen daarbij." De bewindsman sprak vrijdag kort met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, nadat die de Algemene Vergadering van de VN had toegesproken.

''Het gaat om onderhandelen, onderhandelen, onderhandelen. En maak een gebaar", drukte Rosenthal hem op het hart. Aan de hoofdonderhandelaar van de Palestijnen gaf Rosenthal dezelfde boodschap mee.