ERFURT - Paus Benedictus XVI heeft vrijdagavond in de Oost-Duitse stad Erfurt gesproken met slachtoffers van seksueel misbruik door rooms-katholieke geestelijken.

De bijeenkomst had plaats in het gebouw van de priesteropleiding van het bisdom Erfurt. Dat heeft de Duitse bisschoppenconferentie laten weten.

Na zijn gesprek met de slachtoffers onderhield Benedictus zich met mensen die hen bijstaan. Volgens de Duitse bisschoppen heeft de paus ''ontroerd en geschokt door de nood van de slachtoffers'' zijn diepe medeleven met hen uitgesproken en spijt betuigd voor wat hun is aangedaan.

Hij heeft de slachtoffers verzekerd dat de leiding van de Rooms-Katholieke Kerk er alles aan zal doen om alle gevallen van misbruik op te sporen en effectieve maatregelen te nemen om kinderen en jongeren te beschermen.

Niet eerste keer

Het is niet de eerste keer dat Benedictus tijdens een bezoek aan een land met slachtoffers van misbruik spreekt. Ook in Australië en de Verenigde Staten waren er zulke ontmoetingen. Het gesprek in Erfurt was in het programma van het bezoek ingelast.

Sinds de toenmalige rector van het Canisiuscollege in Berlijn, Klaus Mertes, begin vorig jaar bekendmaakte dat paters op zijn school zich in de jaren '70 en '80 aan leerlingen hadden vergrepen, is een stroom van onthullingen over misbruik door geestelijken in Duitsland naar buiten gekomen. De bisschoppen hebben slachtoffers een schadevergoeding van 5000 euro aangeboden.