NEW YORK - De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft vrijdag bij secretaris-generaal Ban Ki-moon het volwaardige lidmaatschap van de Verenigde Naties aangevraagd.

De president kreeg veel applaus, toen hij dat verzoek kort daarop in een rede tot de Algemene Vergadering toelichtte.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die ongeveer een uur later het woord voerde, verweet de Palestijnse president dat hij een staat zonder vrede nastreeft.

''U moet dat niet laten gebeuren'', zei hij tot de VN-afgevaardigden. Hij beklemtoonde dat zijn land vrede met de Palestijnen wil, maar dat die vrede zonder veiligheid niet mogelijk is. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Uri Rosenthal, zei te vrezen dat de aanvraag het vredesproces in het Midden-Oosten niet bevordert.

Veto

Het staat vast dat de Palestijnen niet hun zin krijgen. De Amerikaanse regering heeft al laten weten dat zij haar veto in de Veiligheidsraad zal gebruiken om de aanvraag te torpederen.

De raad beoordeelt het verzoek, voordat het naar de Algemene Vergadering gaat. Vermoedelijk gaan de Palestijnen na zo'n veto proberen hun huidige status bij de VN te verhogen van een waarnemende entiteit naar een waarnemende niet-lidstaat.

Oprechte pogingen

Abbas verweet de Israëlische regering alle ''oprechte'' pogingen van de internationale gemeenschap om tot een overeenkomst te komen ''tegen de rotsen te hebben gesmeten''.

Abbas noemde het nederzettingenbeleid van Israël een bedreiging voor de tweestatenoplossing, waarbij Palestina en Israël vreedzaam naast elkaar bestaan. Duizenden Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever volgden de rede via grote beeldschermen.

Erkennen

Netanyahu zei dat de Palestijnen eindelijk eens moeten erkennen dat Israël een Joodse staat is. Hij zei een Palestijnse staat op de Westelijke Jordaanoever te accepteren, mits dat geen tweede Gazastrook wordt.

De premier verwees naar de talrijke beschietingen van Israëlische steden vanuit de Gazastrook, waaruit Israël zich in 2005 terugtrok, tot vreugde van de Algemene Vergadering.

Onrust Westelijke Jordaanoever