RAMALLAH - Palestijnen, die erkenning van een eigen staat bij de VN nastreven, zijn vrijdag op verschillende plekken op de de Westelijke Jordaanoever slaags geraakt met Israëlische militairen.

In het dorp Qusra ten zuiden van Nablus op de Westelijke Jordaanoever, doodde het Israëlische leger een Palestijn. Dit meldden een Palestijns ziekenhuis.

De circa 35-jarige man werd in de nek geschoten door Israëlische militairen tijdens rellen die ontstonden toen Joodse kolonisten het dorp aanvielen. De burgemeester van het dorp heeft dat vrijdag gemeld.

Stenen en traangas

Bij Qalandiya, een belangrijke controlepost tussen de Westoever en Jeruzalem, gooiden Palestijnen met stenen naar Israëlische militairen.

Die antwoordden met traangas in een poging de groep betogers uiteen te jagen.

VN-stoel

In Nabi Saleh droegen betogers een grote stoel mee die in de typische blauwe VN-kleur was beschilderd.

De stoel is een symbool van de verwoede pogingen van de Palestijnen om erkenning te krijgen.

Obama

De demonstranten verbrandden Israëlische vlaggen en posters van de Amerikaanse president Barack Obama, die zich heeft uitgesproken tegen de plannen van de Palestijnen.

Er werd ook melding gemaakt van schermutselingen in de nabijgelegen plaats Bilin.

Extra veiligheidstroepen

Israël heeft wel meer veiligheidstroepen ingezet uit vrees voor wijdverbreid geweld. Volgens politiewoordvoerder Micky Rosenfeld zijn er 22 duizend agenten opgetrommeld.

Onrust Westelijke Jordaanoever