AMSTERDAM - President Ali Abdullah Saleh roept vrijdag op tot een staakt-het-vuren in Jemen zodat voor- en tegenstanders van het zittende regime met elkaar om de tafel kunnen.

Dat zegt het ministerie van Defensie vrijdag, meldt persbureau AP. Onderhandelingen zijn de enige uitweg uit de crisis, zegt Saleh in zijn eerste verklaring sinds hij vrijdag onverwacht bleek te zijn teruggekeerd naar Jemen.

De Amerikaanse regering heeft Saleh vrijdagmiddag opgeroepen direct te beginnen met de overdracht van de macht en presidentsverkiezingen te houden voor het einde van het jaar.

''De Jemenitische bevolking heeft genoeg geleden en verdient het een weg in te slaan naar een betere toekomst'', voegde een zegsman van het Witte Huis eraan toe.

Gewond

Saleh keerde vrijdag onverwachts na drie maanden terug naar zijn land. Hij raakte in juni ernstig gewond bij een aanval op zijn paleis en verbleef sindsdien in Saudi-Arabië voor medische behandeling.

De president raakte drie maanden geleden ernstig gewond bij een aanval op zijn paleis, waarna hij voor medische behandeling uitweek naar Saudi-Arabië.

In Riyad zei een hooggeplaatste Saudische functionaris dat Saleh ''naar Sanaa is teruggekeerd om het Jemenitische huis in orde te brengen en verkiezingen voor te bereiden''. Hij voegde eraan toe dat Saleh daarna zou ''vertrekken''.

Na zijn aankomst in Jemen riep Saleh op tot een bestand en onderhandelingen om een eind te maken aan de crisis.

Vertrek

Net als in andere landen van de regio gingen begin dit jaar ook in Jemen burgers de straat op om het vertrek van de autoritaire leider te eisen.

Saleh weigerde echter af te treden waarna het land richting burgeroorlog leek te drijven. Met het vertrek van Saleh in juni leek een eind van het conflict in zicht.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Saleh terug in Jemen