KABUL - De Afghaanse president Hamid Karzai wil doorgaan met vredesonderhandelingen met gematigde elementen binnen de Talibanbeweging.

Dat heeft hij vrijdag gezegd tijdens de uitvaartplechtigheid voor Burhanuddin Rabbani, de dinsdag vermoorde voorzitter van de Afghaanse Hoge Raad voor de Vrede en een voormalig staatshoofd van Afghanistan.

''Het bloed van de martelaar en van andere martelaren van de vrijheid verplicht ons om door te gaan met ons werk, totdat we vrede en stabiliteit hebben'', aldus Karzai tijdens de bijeenkomst in de hoofdstad Kabul.

Rabbani krijgt een staatsbegrafenis, die zwaar wordt beveiligd in verband met het risico van een terreuraanslag. Rabbani was twee keer (1992-1996 en november/december 2001) president van Afghanistan. Hij leidde pogingen om tot een politieke oplossing te komen in het conflict met de Taliban.

Prominete Afghaan

Rabbani was een van de prominentste Afghanen die sinds de val van het Talibanbewind in 2001 om het leven werden gebracht. Een groot aantal hoogwaardigheidsbekleders uit binnen- en buitenland bewees Rabbani de laatste eer.

Een van de belangrijkste was Yousuf Raza Gilani, de premier van het buurland Pakistan. Hij nam donderdag afscheid van de Afghaanse oud-president, maar was vrijdag afwezig bij de begrafenis.

Terreuraanslagen

Afghanistan en de VS staan zeer kritisch tegenover Pakistan. Dat land is volgens veiligheidsexperts op papier een bondgenoot, maar steunt het in de praktijk radicaalislamitische bewegingen.

De Amerikaanse admiraal Mike Mullen zei donderdag nog dat het extremistische Haqqani-netwerk ''onbetwistbaar een vleugel'' is van de Pakistaanse inlichtingendienst ISI.

Het Haqqani-netwerk wordt ervan beschuldigd dat het achter de terreuraanslagen van vorige week op ambassades en overheidsgebouwen in Kabul zat. Daardoor kwamen 24 mensen om het leven. Het netwerk organiseerde mogelijk ook de zelfmoordaanslag op Rabbani.