TEL AVIV - Israël heeft extra troepen de bezette Westelijke Jordaanoever ingestuurd uit vrees voor botsingen tussen Palestijnse betogers en Joodse kolonisten.

Dat meldden Israëlische media vrijdag.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft aangekondigd dat hij vrijdag bij de Verenigde Naties in New York een verzoek indient om Palestina als volwaardig lid toe te laten.

De Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) werd in 1974 waarnemer bij de VN. De PLO-waarnemersdelegatie heet sinds 1988 de delegatie van Palestina.

Stun grenades

De extra militairen hebben naast hun gewone uitrusting traangas, stun grenades (granaten die mensen door een lichtflits en een zware knal desoriënteren) en een indringend stinkende vloeistof meegenomen om Palestijnse betogers uiteen te jagen of kolonisten van hun gebruikelijke aanvallen op Palestijnse eigendommen of personen af te houden.

Een Israëlische officier zei tegen de krant Haaretz dat in wezen de grootste zorg van de militairen is dat geweld van kolonisten tegen de Palestijnen op grote schaal rellen ontketent. Hij schatte in dat de Palestijnen hun betogingen in de hand houden.

Schieten

Toch mogen kolonisten schieten om Palestijnen op afstand te houden, berichtten Britse media vanuit een van de meer dan 120 joodse kolonies in bezet Palestijns gebied.

Er wonen meer dan een half miljoen kolonisten in de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem. De kolonisatie is de voornaamste reden dat de Palestijnen het vertrouwen in onderhandelingen met Israël en de VS hebben verloren.

Abbas

Israël en de VS verzetten zich fel tegen het plan van Abbas. Israël heeft, altijd gesteund door de VS, met 'de Palestijnen' gesproken over het slepende conflict over Palestina.

Israël en de VS hebben onderhandeld met vertegenwoordigers van bepaalde Palestijnse organisaties die hun goedkeuring konden wegdragen. Daarmee is niet op voet van gelijkheid onderhandeld.

Die verhouding wijzigt zich mogelijk als Palestina als volwaardig land wordt gezien, want dat verbetert de rechtspositie van 'de Palestijnen'.