LUSAKA - Oppositieleider Michael Sata (74) wordt de nieuwe president van het Zuid-Afrikaanse Zambia. Vrijdag werd hij na het tellen van ruim 95 procent van de stemmen uitgeroepen tot winnaar.

Hij versloeg met 43 procent van de stemmen de zittende president Rupiah Banda (74).

Sata, bijgenaamd Koning Cobra wegens zijn scherpe tong, liet aan het einde van zijn zes weken durende campagne zijn vijandigheid jegens buitenlandse investeerders uit vooral China, varen. Hij beloofde verder binnen 90 dagen na zijn aantreden de kansen voor het arme land te keren.

Het was de vierde keer dat Sata, die ooit de vloer aanveegde op het drukke Londense metrostation Victoria, meedeed aan de presidentsverkiezingen.

''Belastingen omlaag en meer geld in je zak'', was de 'slogan' waarmee hij dit keer de veelal arme Zambianen ervan wist te overtuigen op hem te stemmen. Zijn campagnelogo was een boot die gelijkenis vertoont met de Ark van Noach uit de Bijbel.

Speedboot

Hij liet zich in een speedboot op een trailer rondrijden en nodigde Zambianen uit om aan boord te springen om zo gered te worden van armoede en onderontwikkeling. Sata zelf is nauwelijks opgeleid, maar presenteert zich als een ervaren leider. Hij leidde al diverse ministeries.

Tijdens zijn verkiezingscampagne in 2008 zorgde hij voor grote onrust onder buitenlandse investeerders, toen hij beloofde binnen 30 dagen na aantreden investeerders te dwingen een aandeel van minstens 25 procent onder lokale inwoners te verdelen. 64 procent van de Zambianen leeft van minder dan 2 dollar per dag.

Tegenstanders vrezen dat hij zich ontpopt als een autoritaire leider. Sata heeft zijn bewondering voor president Robert Mugabe van Zimbabwe nooit onder stoelen of banken gestoken.