NEW YORK - De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft zijn bezoek aan New York in verband met de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties gebruikt voor een charmeoffensief.

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft zijn bezoek aan New York in verband met de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties gebruikt voor een charmeoffensief.

''We hebben echte sympathie en houden van de mensen in de Verenigde Staten'', zo zei het staatshoofd in een interview met Nicholas D. Kristof, een columnist van The New York Times.

Ahmadinejad, die in het verleden vaak hard uithaalde naar de aartsvijanden Israël en de VS, wenste de lezers van de krant ook ''succes en zegeningen van de Almachtige''.

Kritiek

In het gesprek uitte hij echter ook kritiek aan het adres van de Amerikanen. Zo zou Iran een beter functionerende democratie zijn dan de VS. En de islamitische republiek zou een steviger economisch fundament hebben dan de kapitalistische grootmacht, die kampt met financiële problemen.

Kritiek op de mensenrechtensituatie en het omstreden nucleaire programma van Iran werd door Ahmadinejad van de hand gewezen.