ROME - De Italiaanse Kamer van Afgevaardigden heeft donderdag geweigerd in te stemmen met de arrestatie van Marco Milanese, een parlementariër van premier Berlusconi's partij PDL.

Het Openbaar Ministerie (OM) beschuldigt de 52-jarige jurist van betrokkenheid bij de P4, een verondersteld geheim netwerk om politiek en justitie te manipuleren.

De uitslag van de stemming is een overwinning van de omstreden premier. In juli stemde de Kamer nog, tegen de zin van Berlusconi, in met de arrestatie van parlementariër Alfonso Papa.

Milanese is een voormalige rechterhand van minister van Economische Zaken Giulio Tremonti. Die wordt genoemd als mogelijke opvolger van Berlusconi, als de door rechtszaken en seksschandalen geteisterde premier uiteindelijk de handdoek in de ring zou gooien.

Stemming

Tijdens de stemming over Papa keerden zich nog kopstukken van de separatistische Lega Nord, juniorpartner in de centrumrechtse coalitie, tegen Berlusconi. 312 Kamerleden stemden donderdag tegen de arrestatie van Milanese, 305 voor, aldus persbureau ANSA.

Volgens Lega-leider Umberto Bossi hebben de noorderlingen tegen de arrestatie gestemd ''om de regering niet ten val te brengen''.

Volgens ANSA wilden veel Lega-parlamentariërs vooral Tremonti niet verzwakken om Berlusconi geen gelegenheid te geven zich van een lastige rivaal te ontdoen.

Tremonti

Veel Noord-Italianen willen de mogelijkheid openhouden dat Tremonti het overneemt van Berlusconi. Dan zou Italië zich kunnen concentreren op zijn echte problemen, die onder meer economisch van aard zijn.

Tegenwoordig is het parlement erg bezig met wetswijzigingen die bedoeld zijn om het persoonlijke hachje van de premier te redden, de zogeheten wetten ad personam. Ook beschadigen de schandalen rond Berlusconi het imago van Italië in het buitenland.