JACKSON - De veelbesproken executie van de Amerikaan Troy Davis is alsnog woensdagavond (lokale tijd) uitgevoerd in de gevangenis van Jackson in de staat Georgia.

Hij overleed om 23.08 uur, aldus gevangenisfunctionarissen.

"Voor diegenen die op het punt staan mij van het leven te beroven, ik hoop dat God jullie genade toont", aldus Davis voor de executie.

Het Amerikaans hooggerechtshof had woensdag op het laatste moment zijn executie uitgesteld om een op het nippertje ingediend beroep te bekijken. Dat werd na ruim vier uur beraad alsnog afgewezen, meldden Amerikaanse media woensdagavond laat.

De executie door een dodelijke injectie stond in eerste instantie gepland voor 19.00 uur lokale tijd. Ongeveer 200 mensen hadden zich buiten de gevangenis verzameld en betoogden tegen de executie.

Agent

De zwarte Davis (42) was veroordeeld omdat hij een blanke agent had doodgeschoten tijdens een parkeerruzie in 1989, maar er is geen fysiek bewijs en zeven van de negen getuigen trokken hun verhaal in.

Ook enkele juryleden hebben aangegeven nu te twijfelen aan Davis' schuld.

Davis heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn. Een gratieverzoek werd dinsdag nog afgewezen.

''Om een man de doodstraf te geven bij zoveel twijfel is een schandelijke belediging van de rechtvaardigheid'', verklaarde Amnesty International eerder.

De Amerikaan is symbool geworden van tegenstanders van de doodstraf. Ook de internationale gemeenschap bemoeide zich ermee en sprak zich uit tegen de executie.

Texas

Ondertussen ging eerder op de avond de executie van Ku Klux Klan-lid Lawrence Brewer in Texas gewoon door zonder enig protest, aldus functionarissen van de gevangenis waar Brewers doodstraf voltrokken werd.

De 44-jarige blanke man had met twee medeplichtigen een gehandicapte zwarte man vermoord in 1998. Volgens een woordvoerster van een beweging uit Texas die actie voert tegen de doodstraf was Brewer ''geen sympathieke man''.

Volg reacties op Twitter via NUlive

Executie Troy Davis