Oxfam Novib luidt noodklok over landdiefstal

DEN HAAG - Arme mensen worden massaal weggejaagd van hun grond om plaats te maken voor plantages van multinationals.

De strijd om de schaarse vruchtbare grond verhardt door de stijgende prijzen van voedsel en biobrandstoffen. Ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib meldt dat in een rapport, dat donderdag is gepubliceerd.

In Afrika is sinds 2001 een gebied zo groot als Duitsland overgegaan in handen van voornamelijk internationale investeerders. ''In de slechtste gevallen worden bewoners verdreven van huis en haard. Zo verliezen zij hun middelen van bestaan'', aldus campagnedirecteur Tom van der Lee van Oxfam Novib.

Het rapport beschrijft de verwoestende gevolgen in Uganda, Zuid-Sudan, Indonesiƫ, Honduras en Guatemala. In Uganda verloren minstens 22.500 mensen hun huis en land om plaats te maken voor activiteiten van het Britse houtbedrijf New Forest Company (NFC).

Verboden

Rechters verboden het verdrijven van de bewoners, maar ooggetuigen verklaarden dat de uitzettingen gewoon doorgingen.

"We zijn alles verloren wat we hadden. Al onze plantages, we hadden bananen- en casaveplanten, werden verwijderd. De medewerkers van het houtbedrijf vielen ons aan. Ze mishandelden en bedreigden mensen. Zelfs nu we vertrokken zijn, laten ze ons niet terugkeren om de spullen die we noodgedwongen hebben achtergelaten op te halen", zo vertelt de verdreven Christine (40). Vroeger kon ze met de opbrengsten van haar werk haar kinderen naar school sturen, nu kan dat niet meer.

Mythe

Volgens de organisatie is het een mythe dat de projecten van de multinationals voor banen en voedsel voor de lokale bevolking zorgen.

Het weinige werk dat voor de lokale bevolking gecreeerd wordt is bovendien vaak onderbetaald. Dit terwijl de bevolking afhankelijk is van het land voor voedselvoorziening.

Overheid

Oxfam Novib vindt dat de Nederlandse overheid de lokale bevolking moet helpen tegen de gronddiefstal. ''Bovendien moeten Nederlandse bedrijven, banken en pensioenfondsen zich inspannen om iedere betrokkenheid bij landjepik te voorkomen'', aldus Van der Lee.

Lees meer over:
Tip de redactie