GAZA-STAD - Hamas is tegen de aanvraag van een volwaardig lidmaatschap van de Verenigde Naties voor de Palestijnse autonome gebieden.

Ismail Haniya, premier van de radicaalislamitische beweging, heeft dat zondag gezegd.

Haniya zei ook dat hij de aanvraag niet zal blokkeren. De Palestijnse president Mahmoud Abbas dient het verzoek komende week in bij de VN, omdat het vredesproces met Israël volgens hem op niets is uitgelopen.

Hamas, dat al eerder zijn ongenoegen liet blijken, is het er niet mee eens dat de Palestijnse staat alleen de Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook en Oost-Jeruzalem omvat. De beweging volhardt in haar standpunt van één Palestina inclusief het tegenwoordige Israël.

Stemmen

De kans dat de Palestijnen slagen, is miniem. Over een volwaardig lidmaatschap moet de Veiligheidsraad stemmen. De Amerikaanse regering is tegen het Palestijnse voornemen en heeft al aangegeven haar veto te zullen gebruiken in de Veiligheidsraad.

Ook Israël is fel tegen. Volgens de VS en Israël kan een Palestijnse staat er alleen komen door onderhandelingen.

Rutte

Tot op het hoogste niveau probeert Nederland Israël en de Palestijnse Autoriteit aan de onderhandelingstafel te krijgen. Zondag belde premier Mark Rutte daarover met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

Dat maakte de Rijksvoorlichtingsdienst bekend. Eerder dit weekeinde sprak minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) al met Abbas.Daarvoor deed hij dat met zijn Israëlische ambtgenoot Avigdor Lieberman. Het kabinet vindt dat eenzijdige handelingen niet bijdragen aan een vredesoplossing in het Midden-Oosten.

Nederland ondersteunt de pogingen van onder meer de Europese Unie om een compromis te vinden en een diplomatieke botsing komende week in New York tijdens de VN-vergadering te voorkomen.