KOPENHAGEN - Denemarken krijgt voor het eerst sinds 1993 een premier die niet naar de naam Rasmussen luistert.

De sociaaldemocrate Helle Thorning-Schmidt wordt zo goed als zeker de nieuwe regeringsleider. De 44-jarige politicologe is de eerste vrouw in die functie.

Het linkse Rode Blok waarvan Thorning-Schmidt de aanvoerster is, heeft de parlementsverkiezingen nipt gewonnen, zo bleek donderdagavond laat na telling van ruim 99 procent van de stemmen.

Het Rode Blok kan volgens de laatste telling rekenen op 89 van de 179 zetels in het Deens parlement, terwijl het centrumrechtse Blauwe Blok van premier Lars Lokke Rasmussen op 86 is blijven steken.

De vier zetels van de autonome gebieden Groenland en de Faeröer zijn nog niet meegeteld, maar zullen volgens experts de uitslag niet meer beïnvloeden.

Nederlaag

Rasmussen heeft zijn nederlaag erkend en zei dat hij vrijdag zijn ontslag zal indienen bij de koningin. Hij feliciteerde Thorning-Schmidt met haar verkiezingszege.

''Vanavond draag ik de sleutels van het kantoor van de premier aan haar over'', zei Rasmussen. Hij was de derde minister-president op rij met die achternaam, na de sociaaldemocraat Poul Nyrup Rasmussen en zijn liberale partijgenoot Anders Fogh Rasmussen, die nu baas is van de NAVO. De drie politici zijn overigens geen familie van elkaar.

Ontevreden

Het centrumrechtse Blauwe Blok is 10 jaar aan de macht geweest in het Noord-Europese land. De kiezers zijn vooral ontevreden over de slechte staat van de economie. Thorning-Schmidt riep tijdens haar campagne op de verzorgingsstaat te ondersteunen.

Ook zei ze de in elkaar zakkende economie te willen stimuleren met extra uitgaven in plaats van bezuinigingen, zoals Rasmussen had voorgesteld.

Denen naar de stembus